Dekretas dėl ypatingųjų atlaidų suteikimo tikintiesiems dabartinėmis pandemijos sąlygomis

Prašome nekopijuoti čia paskelbtų pilnų tekstų į savo svetaines ar pan., dera padaryti nuorodas į jų vietą EIS.katalikai.lt. Radus klaidų ir visais klausimais malonėkite parašyti info@katalikai.lt. Ačiū!
PRISTATYMAS
Vertė kun. R. Norkus, skelbė lvk.lcn.lt
TURINYS
DETALUS APRAŠAS
EIS ID: 1138
AUTORIUS: APAŠTALINĖ PENITENCIARIJA
ORIGINALO PAVADINIMAS: PENITENZIERIA APOSTOLICA DECRETO Si concede il dono di speciali Indulgenze ai fedeli affetti dal morbo Covid-19
DATA: 2020-03-19
PIRMINIS ŠALTINIS: lvk.lcn.lt
ŽANRAS: Magisteriumas (Vatikano kurijos)
PASKIRTIES GRUPĖ: Bendra
LAIKOTARPIS: 2013–... (Pranciškus)
TERITORIJA: Visuotinis
AUTORINĖS TEISĖS
© Copyright - Libreria Editrice Vaticana
© Lietuvos Vyskupų Konferencija
SKIRSNIAI

APAŠTALINĖ PENITENCIARIJA

Dekretas Dėl ypatingųjų atlaidų suteikimo tikintiesiems dabartinėmis pandemijos sąlygomis

2020 m. kovo 19 d.

Suteikiami ypatingi atlaidai tikintiesiems, sergantiems Covid-19 liga, kuri įprastai vadinama koronavirusu, bei medicinos darbuotojams, šeimų nariams ir visiems, kurie kokiu nors būdu, taip pat ir malda, jais rūpinasi.

„Džiaukitės viltyje, būkite kantrūs varge, ištvermingi maldoje“ (Rom 12,12). Šv. Pauliaus Romos Bažnyčiai parašyti žodžiai ataidi per visą Bažnyčios istoriją ir tikinčiuosius moko, kaip elgtis kančios, ligos bei negandos akivaizdoje.

Šiuo metu, kai visa žmonija patiria nematomos ir užkrečiamos ligos grėsmę, kuri jau kurį laiką stipriai paveikė visų gyvenimą, diena po dienos kelia nerimastingą baimę, naują netikrumą ir ypač išplitusią fizinę ir moralinę kančią.

Bažnyčiai, sekančiai savo Dieviškojo Mokytojo pavyzdžiu, visada rūpėjo pagalba ligoniams. Kaip nurodo šventasis Jonas Paulius II, žmogiškos kančios vertė yra dvejopa: „Pirmiausia ji yra antgamtinė, nes yra įsišaknijusi į dievišką pasaulio išganymo paslaptį, antra, ji yra giluminiai žmogiška, nes joje žmogus atranda save patį, savo žmogiškumą, savo vertę, savo misiją. (Apašt. laiškas Salvifici doloris, 31).

Taip pat ir popiežius Pranciškus pastarosiomis dienomis parodė savo tėvišką artumą ir pakartotinai pakvietė  nepaliaujamai melstis už sergančius koronavirusu.

Kad visi, sergantys Covid-19, šios kančios slėpinyje galėtų atskleisti „tą pačią Kristaus išganomąją kančią“ (ten pat, 30), ši Apaštalinė Penitenciarija, paties Popiežiaus autoritetu, pasitikėdama Viešpaties Kristaus žodžiu ir tikėjimo dvasioje vertindama vykstančią epidemiją, kad ji būtų išgyventa, siekiant asmeninio atsivertimo, suteikia atlaidų malonę, laikantis toliau išdėstytos tvarkos.

Suteikiami visuotiniai atlaidai koronavirusu sergantiems tikintiesiems, kurie gydytojų sprendimu yra karantinuoti ligoninėse arba savo namuose, jei, širdimi atmesdami prisirišimą prie bet kokios nuodėmės, komunikacijos priemonių pagalba dvasiškai jungsis į Šventųjų Mišių auką, Šventojo Rožinio kalbėjimą, Kryžiaus kelio apmąstymą arba į kitas pamaldumo formas, arba bent sukalbės Tikėjimo išpažinimą, Tėve mūsų maldą ir maldą į Švenčiausiąją Mergelę Mariją, aukodami šį išmėginimą Dievu tikėjimo ir artimo meilės broliams dvasioje, ir, kai tik bus įmanoma, pasiryžę įvykdyti įprastas sąlygas (sakramentinė išpažintis, eucharistinė Komunija ir malda Šventojo Tėvo intencija).

Medicinos darbuotojai, šeimos nariai ir visi, kurie, sekdami gerojo samariečio pavyzdžiu, rizikuodami užsikrėsti, slaugo koronavirusu sergančiuosius pagal dieviškojo Išganytojo žodžius: „Nėra didesnės meilės, kaip gyvybę už draugus atiduoti“ (Jn> 15,13), tomis pačiomis sąlygomis gaus Visuotinius atlaidus.

Taip pat ši Apaštalinė Penitenciarija mielai tomis pačiomis sąlygomis šios dabartinės pandemijos proga suteikia visuotinius atlaidus taip pat ir tiems tikintiesiems, kurie aukoja Švenčiausiojo Sakramento aplankymą arba eucharistinę adoraciją, arba bent pusvalandį Šventojo Rašto skaitymo, arba Šventojo Rožinio maldą, arba Kryžiaus kelio apmąstymą, arba Dievo Gailestingumo vainikėlį, maldaudami Visagalį Dievą epidemijos numalšinimo, sveikatos visiems šios ligos paliestiesiems bei amžinojo išganymo tiems, kuriuos Viešpats pasišaukė pas save.

Bažnyčia meldžiasi už tuos, kurie atsidurtų tokiose sąlygose, kur nebus įmanoma gauti Ligonių patepimo sakramento bei Viatiko, pavesdama dieviškajam Gailestingumui  visus ir kiekvieną šventųjų bendravime, mirties akimirką tikinčiajam suteikia visuotinius atlaidus, jei tik šis buvo tinkamai nusiteikęs ir per visą gyvenimą įprastai kalbėjo kokią nors maldą (šiuo atveju Bažnyčia papildo tris įprastai reikalaujamas sąlygas). Norint gauti tokius atlaidus patariama pasinaudoti Nukryžiuotuoju ar kryžiumi (plg. Enchiridion indulgentiarum, n.12).

Tegul Švenčiausioji Mergelė Marija, Dievo ir Bažnyčios Motina, Ligonių sveikata ir Krikščionių pagalba, mūsų Užtarėja,  pagelbsti kenčiančiai žmonijai, atitolindama nuo mūsų šios pandemijos blogį ir išmelsdama mūsų išganymui bei šventėjimui visų reikalingų malonių.

Šis dekretas galioja, nepaisant bet kokių priešingų nuostatų.

Pasirašyta Romoje, Apaštalinės Penitenciarijos rūmuose 2020 metų kovo 19 dieną.

PRANCIŠKUS